2009.08.14. 20:09 ikocka

Mi kell az Ebayhez?

Címkék: ebay tipp

Az alábbiakban összefoglalom, mi kell az Ebayezéshez, természetesen lehet más módon is, más módszerekkel, a lényeg, hogy tájékozódni kell, de majd az adott részleteknél kitérek mindenre.

  1. Ebay.com regisztráció, alapvetően bármelyik boltban regisztrálsz, mindenhova érvényes lesz az accountod, tehát az angol ebay.co.uk oldalon is megteheted. Továbbra sincs magyar nyelvű felülete az ebaynek, egyelőre nem is tervezek. Az alábbi szabályokat tartsd be, amúgy erre figyelmeztetnek is, ne legyen ugyanaz a userneved, mint az email címed kukac előtti rész. Vagyis ha dinka@gmail.com a címed, akkor ne dinka legyen a userneved, mert az adathalászok automatikusan kiküldenek millió emailt a usernevekre és mögé próbálják a gmail.com, yahoo.com és a többi címet. Ami remélhetőleg a spamban fog landolni, de jobb az óvatosság. A jelszó meg gondolom már lerágott csont, nem lenne rossz ha valami biztonságos jelszó lenne. Az ebay nem tárol semmilyen bankkártyaszámot, se adatot!
  2. Paypal.com regisztráció, nem fogom elmesélni, a Paypal egy micropayment szolgáltatás, aminek az a célja, hogy az eladó és vásárló között biztonságos módon hozza létre a tranzakciót. Ebay saját cége, sok-sok milliárd dollárért vette meg évekkel ezelőtt. Biztonság alatt azt kell érteni, hogy nem látja egyik fél sem a másik adatait, tehát az eladó nem fogja látni a bankkártyádat, a pénzedet sem látja és nem tud lehúzni csak úgy pénzt. Alapvetően ez az egyik legnagyobb tévhit a paypallal és hasonló szolgáltatásokkal, csak annyi pénzt tudnak a kártyádról lehívni, amennyit Te engedélyeztél. Nem többet és nem kevesebbet! Nincs ilyen, ha megnyomod a gombot, akkor megy a pénz, különben nem. Természetesen aki felelőtlenül nyomkodja a gombokat, annál lehetnek problémák. Visszatérve a regisztrációra, maga a regisztráció angol és már kezdésnél le fognak ellenőrizni, méghozzá pár dollárnak megfelelő összeget azonnal levonnak a kártyádról, ez azért van, hogy valóban Te regisztráltál és nem csak valaki szórakozik. Ezt a pénzt vissza fogod kapni az első rendelésnél, de még mielőtt ennyivel le lenne rendezve, a levont pár dollár mellett van egy négyjegyű kód, amit a paypal oldalon be kell írj, ezzel is igazolva, Te vagy aki vagy. A bankszámla ill. bankkártya adataidat tárolják, ezért elengedhetetlen egy hiperszuperbiztonságos jelszó, komolyan mondom! Paypal még azokra is gondolt akik a hátad mögött állnak és néznek, mert a bankkártyád számát se írja ki a képernyőre, csak az utolsó 4 számjegyet, ez alapján tudod majd megkülönböztetni ha több bankkártyát adsz hozzá.
  3. Internetes bank, úgy gondolom ez ma már alapfeltétel a legtöbb helyen, azért fontos mert nem árt ellenőrizni a levont összeget, tudom paranoia ez már de jobb a biztonság, ill. ha már a kártyád kikerült a netre, akkor jobb ha szemmel tartod a bankszámládat. Ez már tényleg rád van bízva, hogy most sms alapú, vagy miket csinálsz.
  4. Bankkártya, nos ez a legvitatottabb pontja az egésznek, ugyanis több a városi legenda ezekről, mint a Mytbusters legendái. A lényeg, hogy meg kell kérdezned a bankodat, hogy alkalmas-e a kártya a fenti műveletekre. Alapban azt tudom mondani, bármely dombornyomott kártya alkalmas, az elektronikus és egyéb kártyák meg nem, ill. banktól függ. Láttam már MKB visa electront ami alkalmas volt, de láttam már olyat is amelyik nem, például a K&H visa electron nem. Ezt jobb ha megkérdezed a bankodtól, vagy egyszerűen hozzáadod a paypalhoz és ha sikerül levonja a pár dollárt, akkor működik. Sőt, hallottam már olyat is, hogy valaki a bankszámláját képes volt hozzáadni, bár nem tudom hogyan. A lényeg, a tájékozódás.
  5. Böngésző, valószínűleg az olvasók 90%-a itt hagyja abba az olvasást, pedig nem kellene, kell egy korszerű böngésző. Ezt azért mondom így, mert ma már a Chrome és a Firefoxoknál van olyan plugin, ami színezi a weboldal címét. Ez fontos, mert jó lenne ha figyelnéd, hogy nem az ebaj.com-on jársz, hanem az eredeti oldalakon. Abba már tényleg nem megyek bele, hogy melyik böngésző milyen sebezhetőséget jelent, mert ez már tényleg a paranoia.
  6. Figyelem, nem győzöm ecsetelni itt a blogban, hogy a legfontosabb a figyelem és ha még gondolkodni is tudsz mellé, akkor nyert ügyed van. Az ebayhez türelem kell, az előbb rendeltem egy konzolos játékot, még azt is figyelembevettem, hogy az USA melyik részéről rendeltem, mert ugyanannyiért találtam egy keleti parti eladót is, az feltehetőleg 1-2 nappal előbb ér ide. Persze nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy figyeld a részleteket a vásárlásnál és minden egyébnél, mert sok szemponton el lehet csúszni, majd irok erről egy posztot.

Vannak egyéb oldalak is amikkel találkozni fogsz az ebayezés során, például az Auctiva, ezek mind kiszolgáló oldalak, amik valahol az Ebay és Paypal eszközök között vannak és az eladót segítik. Gyakorlatilag nem kell velük foglalkozni, de jobb ha figyelsz, például ilyen köztes oldalakon ne add meg egyik jelszavad, ha továbbit a Paypalra fizetésnél, akkor figyelj, hogy tényleg ott vagy. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ebay.blog.hu/api/trackback/id/tr401308362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása